jedzenie
W książce dr Colbert radzi, co zrobić, aby jadać zdrowo, pozostawać w dobrej kondycji i cieszyć się życiem. Podaje również przepisy, dane o wartościach odżywczych oraz praktyczne porady. Odkryj stary jak świat, biblijny, niezwykle skuteczny i przepyszny sposób na zdrowe odżywianie!
Dziecko potrzebuje energii, którą czerpie z jedzenia, by się uczyć i bawić, ale przede wszystkim, by rosnąć i się rozwijać. Od zbilansowanego żywienia zależy jego rozwój fizyczny, zdrowie, praca mózgu i układu odpornościowego. Książka podpowiada, jakie składniki wprowadzić do diety dziecka, by wzmocnić jego odporność, a także pomaga skomponować posiłki, dzięki którym organizm dziecka będzie się rozwijał najlepiej.
Pierwsza książka z serii „Superfoods” - obszernych publikacji poświęconych najbardziej odżywczym źródłom witamin i minerałów niezbędnych dla zdrowia. „Jarmuż” to niemal 200 stron informacji o wartościach odżywczych, właściwościach odmładzających oraz ponad 70 przepisów na przepyszne dania z warzywa, zwanego królem superfoods.
Autor tej książki jest wybitnym lekarzem medycyny naturalnej, naukowcem, wykładowcą i właścicielem kliniki. zawiera ona wnioski sformułowane na podstawie szerokich badań i testów klinicznych, które udowodniły związek między dietą, grupą krwi a zdrowiem. Ten poradnik dietetyczny podpowie każdemu z nas, jak być zdrowym, żyć dłużej i utrzymać idealną wagę.
Ponad 1000 dokładnie sprawdzonych przepisów na potrawy, które z łatwością można przygotować z dostępnych na rynku produktów. - Wiele wariantów tradycyjnych dań. - Nowe pomysły przywiezione z podróży po Chinach, Włoszech, Francji, Grecji, Chorwacji... - Regionalne polskie przepisy na pyszne potrawy. - Porady praktyczne usprawniające pracę. A wszystko opisane krok po kroku, aby gotowanie mogło być relaksem i przyjemnością.
Księga Szefów Kuchni to absolutnie wyjątkowa książka kucharska. Najlepsi w Polsce mistrzowie kulinarni prezentują w niej autorskie przepisy na dania oryginalne, wykwintne i smakowite. Dopełniają je porady i kolorowe zdjęcia potraw. To kuchnia pięknie podana i stworzona z pasji do gotowania. Może być wspaniałą inspiracją do przygotowania uroczystej kolacji, która wzbudzi podziw Waszych gości.
Post to dużo więcej niż tylko rezygnacja z posiłku. Jest to holistyczna metoda, która prowadzi do fizycznego i duchowego oczyszczenia. Autor udziela nie tylko konkretnych wskazówek, ale i odnosi się do niezbędnej wiedzy z dziedzin medycyny akademickiej i alternatywnej, psychologii i filozofii. W tej książce znajdziesz opis potwierdzonych naukowo procesów zachodzących w ciele podczas poszczenia.
Przewodnik po polskich restauracjach, których nie wolno ominąć! Świat kuchni od Bałtyku do Tatr, ogólnopolska karta sprawdzonych i polecanych dań, najlepsi z najlepszych szefów kuchni, smakowite tajemnice przydrożnych barów i lokali - wszystko, czego Polak powinien spróbować.
W książce tej europejscy mistrzowie cukiernictwa prezentują około 150 przepisów na słodkie specjały, które będą Państwo mogli wypróbować w swojej kuchni - zaznając rozkoszy ucztowania. Przepisy zawarte w tym zbiorze pochodzą od 16 mistrzów renomowanych cukierni z 8 krajów.
W książce tej znajdą Państwo przepisy na potrawy z grzybami leśnymi i hodowlanymi. Mamy tu bogactwo pomysłów na dania z bocznika i te z pieczarkami. Znajdziemy też przewodnik po tym, jak zbierać grzyby i jak dalej z nimi postępować.
Nie potrafię schudnąć to świetny poradnik dr. Pierre'a Dukana, francuskiego lekarza, specjalizującego się od ponad 30 lat w dietetyce i walce z otyłością. Autor opisał nowatorską, bezpieczną i niezwykle skuteczną dietę proteinową, która pozwoli nie tylko zrzucić zbędne kilogramy, ale także uniknąć efektu jo-jo i utrzymać upragnioną figurę do końca życia.
Co jedli i pili nasi przodkowie, jak rozwijała się sztuka kulinarna? Groch ze słoniną, pieczone bażanty podawane w upierzeniu, dwulitrowe kielich do wina, a także niezwykłe przepisy kulinarne naszych prababek- to wszystko tworzy tysiącletnie dzieje polskiego stołu i kuchni.
Choć korzenie Sabriny tkwią w Iranie, wychowała się w Anglii i dorastała w zupełnie innej tradycji gastronomicznej – brytyjskie produkty, przepisy i techniki obróbki bardzo różnią się od bliskowschodnich. W rezultacie tego kulinarno-kulturalnego melanżu nauczyła się łączyć popularne europejskie produkty, które zna od dzieciństwa, z nutami Lewantu, tak aby uzyskać idealne kompozycje smakowe. Czasem są subtelne i aromatyczne, innym razem ostre i wonne, ale niemal zawsze podnoszą naturalny smak składników. Inspiracją do wszystkich przepisów w książce Sabriny była kuchnia Bliskiego Wschodu, ale ich podstawą są świeże produkty oraz style i techniki gotowania z Zachodu, stąd jej tytuł, Sirocco (gorący, suchy wiatr, który wieje ze wschodu na zachód, czasem opisywany jako ciepły, ostry i parny)
Wyrusz w fascynującą i aromatyczną podróż! Stevie i Emma przewodnicy w programie „Wyprawy po przyprawy” podróżują po świecie w poszukiwaniu niepowtarzalnych smaków i przepisów. Dzięki tym wyprawom, poznasz ponad 100 smakowitych przepisów prosto z ojczyzny każdej z przypraw. Do tego mnóstwo porad oraz niezwykłych fotografii. Przygotuj się na odkrycie magii przypraw!